Nostalgiaa



Patinan taival alkuaskelista kypsään keski-ikään



1960-luku

Pyöreä vuosi 1960 oli Tampereelle akateeminen riemuvoitto, kun neljä vuotta aikaisemmin sovittu Yhteiskunnallisen korkeakoulun siirto Helsingistä aktualisoitui. Tämä tiesi historianopetuksen alkamista myös Suomen Manchesterissa, puna-aatteen vanhassa voimanpesässä. Alku oli vielä vaatimatonta: professori Aulis J. Alasen lisäksi opetushenkilökuntaan kuului vain assistentti Pirkko Rommi, jota ei turhaan ole kuvattu Patinan kummitädiksi. Hän antoi ensi sysäyksen historiallisen ainekerhon perustamiseksi. Opiskelijavaikutus oli vielä vuosikymmenen alkupuolella pelkkä unelma. Vietnamin sodasta on kaikilla mielipide. Hippiliike ja uudet musiikkisuuntaukset ovat nuorisoliikkeen esitaistelijoita. Yliopistossa professoreja kuitenkin teititeltiin ja vaadittiin säädyllistä pukeutumista.


1960: Yhteiskunnallinen Korkeakoulu YKK muuttaa Helsingistä Tampereelle. Opiskelijoita on reilu 900, joista suurin osa on opetusjaoksissa opiskelevia ns. lahjakkaita ei-ylioppilaita. Rehtorina toimii Armas Nieminen, joka oli myös pitkäaikainen kansleri 70- ja 80-luvuilla.
Bodomjärven murhat järkyttävät Suomea. Syyllistä etsitään vielä 2000-luvun puolellakin. Nikita Hruštšov paukuttaa kenkää YK:n kokouksessa.

1961: Viljo Rasila väittelee tohtoriksi ensimmäisenä YKK:sta. Juri Gagarin taas on ensimmäinen avaruuteen lähetetty ihminen.

1962: Paavo Koli nimitetään YKK:n rehtoriksi. Hänen pestinsä jatkuu, sillä maailma ei tuhoudukaan ydinsodassa, vaikka Kuuban kriisi kylmää sotaa kärjistääkin.

1963: Historian ainekerho Patina perustetaan aprillipäivänä. Pari viikkoa myöhemmin järjestö saa nykyisen nimensä. Kilpailevia ehdotuksia olivat mm. Kleio ja Tiima, jotka kelpasivat myöhemmin Turkuun ja Ouluun. Jäseniä aloitusvuonna on kokonaiset 10.
Teksasin Dallasissa John Kennedystä tulee Yhdysvaltain 4. murhattu presidentti.
1964: Humanistinen tiedekunta syntyy ja historianlaitos siirtyy sen alaisuuteen. Oppilaitoksen päärakennus valmistuu. Patinan ensimmäinen ulkomaanekskursio suuntautuu Leningradiin, jossa vierailtiin myös 1969 ja 1970-luvulla.
Hannu Salama julkaisee pahennusta herättäneen teoksensa Juhannustanssit. Cassius Clay voittaa nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestaruuden ja kääntyy islamiin. Historia muistaa hänet paremmin nimellä Muhammad Ali.

1965: Tiedekuntien opiskelijamäärä ylittää opetusjaoksissa opiskelevien määrän.

1966: YKK saa yliopistostatuksen vaihtuen näin Tampereen yliopistoksi.  Historianopiskelijain liitto HOL perustetaan. Patina aloittaa tuutorointi-toiminnan, jottei uusille opiskelijoille muodostuisi ensimmäisestä epäselvyyksien aikakaudesta  ns. ”tyhjää vuotta”. Ylioppilaskunnan lehti Yykoo muuttaa nimensä Aviisiksi.

1967: Patina juhlii nelivuotista elinkaartaan ensimmäisissä vuosijuhlissaan.

1968: Helsingissä alkaa kuuluisa ”Vanhan valtaus”, eli joukko opiskelijoita valtaa vanhan yliopistotalon.
Tampereella uhkaillaan lukukausimaksulakoilla, joissa Patinakin on mukana. Maksun nosto 150 markasta 180 markkaan ei lopulta toteutunut.
Muuallakin Euroopassa vietetään opiskelijaradikalismin ”hullua vuotta”. Brezhnev päättää lopettaa Tšekkoslovakian inhimillisen sosialismin, joka tuomitaan laajasti. Martin Luther King Jr. ammutaan Yhdysvalloissa ja Kekkonen valitaan kolmannelle kaudelleen. Vietnamin sota kiihtyy entisestään.

1969: Valtio myöntää opiskelijoille opintolainan velkatakauksen ja korkotuen. Jaakko Uotilasta tulee Tampereen yliopiston rehtori.
 Neil Armstrong lausuu historiaan jääneet sanansa pienistä askelista ja suurista harppauksista kuun kamaralla.

1970-luku

Seitsemänkymmentäluvulla kaikki oli politisoitua. Yli puolet opiskelijoista oli työläis- ja viljelijätaustaisia, mikä rikkoo perinteistä elitistimallia. Patinan syyskokousten osallistujamäärät nousivat huimiin lukemiin, lähes sataan ja hallituksen jaosta käytiin ankaraa poliittista vääntöä. Myös ylioppilaskunnassa vasemmisto ja porvarit kisaavat keskenään. Rauhantyö nähtiin tärkeäksi ja sana ”rauha” tungettiin joka yhteyteen. ECC:n vapaakauppasopimusta vastustettiin vasemmistopiireissä aktiivisesti. Ystävyys Neuvostoliiton kanssa nähtiin äärimmäisen tärkeänä. Lapsille Kekkonen on presidentin synonyymi. 

1970: Turun Ruissalossa järjestetään ensimmäinen Ruisrock-festivaali. Muuten musiikkirintamalta tulee jobinpostia: The Beatles hajoaa ja kitaravirtuoosi Jimi Hendrix tukehtuu omaan oksennukseensa ambulanssihenkilökunnan välinpitämättömyyden seurauksena. Hän on 27-vuotias.

1971: Patina järjestää sisällissotahenkisen vuoden 1918 illan, sisällissotaa lämpimämmässä hengessä.
The Doors-yhtyeen keulahahmo Jim Morrison kuolee. Hänkin on 27-vuotias!


1972: Aulis J. Alanen jättää professorin tehtävät. Opiskelijoille aletaan jakaa opintorahaa. Tätä on jokainen opiskelijaikäluokka pitänyt pääsääntöisesti liian pienenä. Ruotsalainen juoksija tönäisee juoksija Pekka Päivärinnan ulos ringistä Suomi-Ruotsi-maaottelussa ja ruotsalaiset tekevät asiasta protestin, mikä johtaa Päivärinnan hylkäämiseen.

1973: Patina alkaa kymmenentenä toimintavuotenaan julkaista jäsenistön piirissä leviävää Historian Lehteä, eli HiLettä. Jäsenmäärä on noussut 188:aan. Patina kirjautuu yhdistysrekisteriin.
Augusto Pinochet kaappaa vallan Chilessä. USA vetäytyy Vietnamin sodasta.

 1974: Tampereen yliopisto valtiollistetaan. Muutos on historiallinen, sikälikin kun 2000-luvulla aletaan puhua yliopistojen yksityistämisestä. Helsingissä ja Tampereella järjestetään maksuboikotteja opiskelija-asuntojen vuokrankorotuksia vastaan.

1975: Tampereen Ylioppilaskunnan edustajiston vaaleissa 98% äänistä menee puolueiden asettamille ehdokkaille. Se on ennätys koko maassa. Vasemmisto kerää suurimman potin. Erkki Pystynen aloittaa yliopiston uutena rehtorina.
Tappajahai saa maailmanensi-iltansa. Suomessakin monet elokuvan nähneet pelkäävät mennä uimaan… joissa ja järvissä.

1976: Reino Erma nimitetään yliopiston rehtoriksi. Viljo Rasila nimitetään Suomen historian professoriksi.

1977: Patina asettaa ehdokkaitaan ns. kiintiöhallituksiin vastustettuaan sitä ennen muiden opiskelijajärjestöjen kanssa. Varjohallitusten aika on ohi.
Rockin kuningas Elvis Presley kuolee. Varmojen huhujen mukaan Elvis kuitenkin elää edelleen. Suomen Rollings Stonesiksi kutsuttu tamperelaisyhtye Popeda perustetaan. Muammar Gaddafi lanseeraa Libyan Arabialaiselle Tasavallalle maailmankaikkeuden mielikuvituksellisimman lipun.

1978: Patinan jäsenmäärä on laskenut yli sadalla viidessä vuodessa ja jäsenten määrän kohottaminen nousee Patinan hallituksen tärkeimmäksi teemaksi.

1979: Koijärven aktivistit herättävät suurta huomiota, mukana mm. tuleva poliitikko Osmo Soininvaara. Ihmisten juhla eli Provinssirock starttaa Seinäjoen Törnävänsaaressa. Iranissa alkaa islamistinen vallankaappaus ajatollah Khomeinin johdolla.

1980-luku

Pitkään odotettua vallankumousta ei tulekaan (tai sitten se on vielä edessä). Poliittisen aktivismin korvaa ”sählysukupolvi”, kun illanvietot ja urheilu saavat lisää tilaa. Patinassa aletaan tehdä pesäeroa menneeseen toimintaan. Ihmiset Suomessa kuuntelevat Dingoa, takeissa on olkatoppaukset ja miehillä liian tiukat farkut, joiden pelätään heikentävän lisääntymiskykyä.

”Meitä 80-luvun alussa tulleita moitittiin sählysukupolveksi, kun emme olleet enää tarpeeksi tiedostavia.” (Patinalainen Facebook-nostalgia-ryhmässä)

1980: Pelätty putkitutkinto saapuu, eikä muuta tutkintoa kovinkaan radikaalisti.
Juha Mieto häviää sekunnin sadasosalla ruotsalaiselle Tomas Wassbergille. Kekkosen viimeiseksi jäänyt valtiovierailu ja kuuluisakaatuminen, jota ei esitetä televisiossa. 31 vuotta myöhemmin humalaisen maalivahtivalmentaja Pasi Nurmisen ilmaveiviä esitellään kyllästymiseen asti.
 
1981: Patinassa aletaan pohdiskella menneitä vuosia ja poliittista painolastia. Jarmo Visakorvesta TAY:n rehtori.

1982: Kekkonen jättää presidentinviran ja häntä seuraa SDP:n Mauno Koivisto. Suomi lähettää Kojon nukkumaan pommiin Euroviisuissa ja kuittaa 0 pistettä.

1983: Patina täyttää 20 vuotta. Laitoskahvit opiskelijoiden ja opettajien kesken alkavat. Vihreä Liitto perustetaan.

1984: Patina lakkauttaa jäsenyytensä historianopiskeluun liittymättömissä seuroissa. Näihin kuuluvan mm. Demokraattiset korkeakouluopiskelijat (DEMKO) ja Suomi-Neuvostoliitto-Seura (SNS). Opettajaopintojen auskultointipaikkojen vähennysaikeet aiheuttavat Patinassa suurta vastustusta ja kritiikki viedään opetusministeriöön asti.
Dingo iskee itsensä läpi. Myös Samantha Foxia ihaillaan.

1985: Mihail Gorbatšov  aloittaa Neuvostoliiton uutena pääsihteerinä perestroikan ja glasnostin. Hieno uudistus ampuu hieman takaisin muutaman vuoden kuluttua…

1986: Suomen Luterilainen kirkko hyväksyy naispappeuden. Entinen presidentti Urho Kaleva Kekkonen nukkuu pois. Tšernobylin ydinvoimalassa Ukrainan neuvostotasavallassa yritetään sääntöjenvastaista suorituskyvyn tarkistuskoetta, joka päättyy vuosisadan pahimpaan ydinonnettomuuteen. Läheinen Pripjatin kylä on edelleen autio.

1987: Patina voittaa kolme yliopiston sählymestaruutta sekä hallijalkapallomestaruuden. Pääministeri Harri Holkeri ilmoittaa toimittajalle juovansa nyt kahvia.

1988: Patina vierailee viimeistä kertaa Neuvostoliitossa. Hallituksen istuva puheenjohtaja (2012) syntyy Vantaan Korsossa. Koivisto valitaan toiselle kaudelleen. Matti Nykänen hyppää kolme kultaa Galgaryn talviolympialaisissa.

1989: Pitkäaikainen professori ja yliopiston entinen vararehtori Viljo Rasila lopettaa historianlaitoksella. Neuvostoliitto saa tarpeekseen Afganistanin sodasta ja vetäytyy. Berliinin muuri murtuu koiduttuaan sitä ennen kymmenien ihmisten kuolemaksi.

1990-luku

Laman riepottelemassa Suomessa on hyvä olla opiskelija, johon työttömyys ei niin pure. Markka laitetaan kellumaan ja Viinasen politiikka puhuttaa kansanmiestä. Neuvostoliiton kaatuminen avaa tien Suomen EU-jäsenyydelle. Ympäristöasiat alkavat vaikuttaa niin maailmanlaajuisesti kuin Patinassakin. Musiikkipiireissä jylläävät ysärihitit MC Hammer, Aqua, Captain Jack, Movetron ja Dr. Albany. Paavo Väyrynen tekee uransa ainoan virheen olemalla hakematta Keskustan puheenjohtajuutta.



1990: HOL on mukana perustamassa ISHA:aa eli The International Students of History Associationia. Sisäpiirin vitsi TommyTaberman-runonlausuntakisoista realisoituu. 2010-luvulla tapahtuma siirtyy Yo-talolle ja kerää jo toista sataa katsojaa.
Saddam Hussein tekee poliittisen hölmön tölväyksen ja valloittaa Kuwaitin, laukaisten Persianlahden sodan.

1991: Tamperelainen sketsisarja Kummeli starttaa TV2:ssa. Sarjassa nähdään myös rakenteilla olevan yliopiston lisärakennukset.
Esko Ahosta tulee Suomen nuorin pääministeri ja ansaitsee säästökuurillaan liika nimen Pula-aho. Neuvostoliiton hajoaminen synnyttää vitsin maailman ekologisimmasta valtiosta. Boris Jeltsinistä tulee Venäjän federaation presidentti.

1992: YYA-sopimuksen todetaan rauenneen.

1993: Patinalaiset saavat ainejärjestöviitat.  Seppo Räty toteaa Stuttgartin mm-kisoissa Saksan olevan paska maa. Ensimmäinen Tšetšenian sota alkaa.

1994: Patinan viittasankarit saavat rinnalleen teekkareilta kopioidut haalarit. Ne ajavat vuosien saatossa suosiossa viittojen ohi. Martti Ahtisaari valitaan presidentiksi historiallisissa ensimmäisessä suorassa kansanvaalissa.
Nirvana-tähti Kurt Cobain löydetään uima-altaastaan kuolleena, kuinkas muuten kuin 27-vuotiaana. Formula-legenda Ayrton Senna ajaa seinään ja menehtyy.

1995: Ville Peltonen tehtailee kypärätempun ja Timo Jutila niittaa neljännen maalin, mikä johdattaa Suomen sen ensimmäiseen jääkiekon maailmanmestaruuteen.  Suomi liittyy myös Euroopan unioniin. Ensimmäiset naiset astuvat asepalvelukseen.

1996: Iso-Britanniassa riehuvaa hullun lehmän tautia juhlitaan Tampereella asti Patinan bileissä Boomilaaksossa. Uolevi Lehtinen nimitetään TAY:n rehtoriksi.

1997: Lomille vankilasta päästetty tanskalainen Steen Christersen surmaa kaksi poliisia Helsingin keskustassa. Titanic uppoaa valkokankaalla ikimuistoisella tavalla, 11 Oscarin arvoisesti.

1998: Jorma Sipilä valitaan rehtoriksi. Suomesta tulee virallisesti formulakansaa, kun Mika Häkkinen voittaa McLarenillaan maailmanmestaruuden. Uutisvuoto(linkki vuodelta 2005) alkaa ilmestyä ja tuo Patinan suosikkirunoilija Tommy Tabermanin ja kirjailija Jari Tervon koko Suomen tietouteen.

1999: Pertti ”Spede” Pasanen kuolee ja Speden Spelit päättyy. George Bush voittaa Al Goren historiallisesti pienemmällä äänimäärällä.

2000-luku

Millenia vaihtuu ja yliopisto modernisoituu. Laitokset eivät enää kasva määrässä, vaan alkavat sulautua yhteen. Sähköposti syrjäyttää ilmoitustaulut tärkeimpänä tietoväylänä ja osansa lohkaisee myös uusi villitys sosiaalinen media. Tenttitulokset, aikataulujen muutokset, arvosanat… kaikki ovat netissä. Opintoviikot muuttuvat EU-standardisoinnin nimissä opintopisteiksi. Ketään ei enää kiinnosta hallituslaisten poliittinen tausta.
2000: Uusi vuosituhat alkaa. Tietokoneet eivät sekoa eikä maailma tuhoudu. Tarja Halonen valitaan Suomen ensimmäiseksi naispresidentiksi. Venäjällä presidentiksi nousee yllätysnimi Vladimis Putin.

2001: World Trade Centerin 911-iskut tulevat todellisena yllätyksenä. Lahden kotikisat saavatnolon lopun, kun suomalaisten laaja dopingskandaali paljastuu. Asiaa puidaan oikeudessa vielä 2010-luvulla.

2002: Eurot tulevat käteiskäyttöön 12 Euroopan unionin maassa. Mediassa aletaan puhua mummonmarkoista.

2003: Patina täyttää 40 vuotta, minkä kunniaksi julkaistaan myös historiateos. Anneli Jäätteenmäestä tulee ensimmäinen, joskin lyhytaikainen, naispääministeri.
Yhdysvallat aloittaa Irakin sodan löytääkseen Saddam Husseinin kemialliset aseet, joita ei kuitenkaan löydy.

2004: Historianlaitos saa huippuyksikkö-statuksen, joka jatkuu 2006 syksyyn.  Krista Varantolasta tulee Tampereen yliopiston ensimmäinen naisrehtori, Jorma Sipilä siirtyy kanslerin tehtäviin. Yhteisöpalvelu Facebook avataan.
Ensimmäisissä Euroopan parlamentin vaaleissa on ehdolla suuri määrä julkkiksia, mm. juontaja Viivi Avellan. Tapanin päivän jälkeen jokainen suomalainen tietää, mitä tsunami tarkoittaa.

2005: Paavi Johannes Paavali II kuolee. Hänen seuraajaansa Benediktus XVI:tta syytetään natsikytköksistä Hitler Jugendiin.  Olisihan alle 10-vuotiaan pojan tullut ymmärtää paremmin ja nousta koneistoa vastaan…

2006: Yliopiston lisärakennus Linna valmistuu Kalevantien toiselle puolen. Opintorahan nostoon tähdännyt Nouse jo!-kampanja kerää ennätykselliset 120 000 ääntä. Historian Grand Old Man, akateemikko Eino Jutikkala kuolee kunnioitettavassa 99 vuoden iässä.
Etukäteen teilattu ja hävetty Lordi tekee jotain, mitä kukaan ei olisi uskonut mahdolliseksi: tuo Suomelle voiton Euroviisuista.

2007: Patina järjestää ensimmäiset omat sitsit Koivistonkylässä.

2008: Historianlaitos yhdistyy filosofian kanssa, muodostaen Historiatieteen ja filosofian laitoksen. Yksikön johtajana toimii Christian Krötzl. 45-vuotisjuhlat tulevat hallitukselle yllätyksenä, sillä perinnetieto on päässyt katkeamaan! Kaljaa ja palautetta-tilaisuus kerää huomattavasti enemmän väkeä kuin Palautetta-tilaisuus.

Vladimir Putin ei jatkakaan lainvastaisesti presidenttinä, vaan hänet korvaa Dmitri Medjedev. Kysymykseen ”Mikä muuttui?” ei osata vastata.

2009: Kaija Holli seuraa Krista Varantolaa yliopiston rehtorina, jälkimmäinen siirtyy kansleriksi. Historian professori Pertti Haapala valitaan vararehtoriksi. Patinan järjestämät Kieltolaki-bileet ovat menestys. Sitsien perinteiden jatkoa varten painetaan oma laulukirja.

2010-luku

Patinan jäsenmäärä on pysytellyt viime vuodet reilussa 250. Se on pärjännyt hyvin Tamyn toiminta-avustuksia arvioivan komitean silmissä. Patina on pyrkinyt järjestämään monipuolista vapaa-ajan toimintaa, jatkamaan osallistumista opintojen suunnitteluun ja valvomaan opiskelijoiden etua. Parhaillaan hallitus elää sukupolven vaihdosta, kun vanhat konkarit antavat valtikan nuoremmille.

2010: Uusi kiistelty yliopistolaki astuu voimaan. Patina lähtee ajamaan aloitetta, jossa vastustetaan kielikurssien leikkauksia. Närää aiheuttaa erityisesti toisen kotimaisemme ruotsin hankala tilanne. Historian pääsykokeissa ei ole enää pääsykoekirjaa.

2011: Tampereen yliopiston vanhat tiedekunnat katoavat ja korvataan yksiköillä. Historian oppiaine asettuu Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikköön. Uusin lisärakennus Virta otetaan käyttöön.
Suomi voittaa jääkiekkohistoriansa toisen kultamitalin Slovakian kisoissa.

2012: 50. vuosijuhlia aletaan ideoida. 



Lisäksi:

Patinan vuosien 2009-2010 tapahtumia voi muistella kuvin.

Muistoja voi verestää myös lukemalla vanhoja Historian Lehtiä lehtiarkistosta.

Tampereen yliopiston historiaa voi muistella yliopiston sivuilla ja Tay Story-videolla.




 

1 kommentti: